Kedves olvasó!

A jelen írásról
Ez egy naplóregény, melynek történései az én életemből vett tapasztalatokra alapuló mesék. Bármilyen hasonlóság mások történetével egyszerű véletlen és egybeesés, végülis mindannyian, akik Görögországban élünk mint görög feleségek, a leírt tapasztalatok egy részét megszereztük. A személyesebb részeknél, a szereplők nevei természetesen meg vannak változtatva, az események néhol kiszínezve, hisz vagy nem emlékszem mindenre pontosan ennyi idő után, vagy túlzottnak tűnne, ha úgy írnám le, ahogyan megéltem. Maga a szerelmi történet nem országhoz kötött, bárhol megtörténhet és hiszem, hogy meg is történik, hisz semmi új nincs a nap alatt. Az azonban, hogy mindezt a főhősnő egy idegen kultúrában, ráadásul egy ilyen archaikus világban, mint a görög, éli meg, plusz tragikusságot ad a végkifejletnek. És végül, kedves olvasó, ha beleolvastál és megérint, olvasd el az első fejezettől kezdődően, hogy érthető legyen számodra a cselekvések, történések folyamata, miértje.

Az e-könyvről
Egyúttal azt is szeretném veled, kedves olvasó, közölni, hogy a blogregényből e-könyv lesz. Az e-könyv utáni bevételekből szeretném fedezni a pár darab, családi használatra készítendő, papírkönyv előállításához szükséges kiadásokat. Az utolsó fejezetet már csak a korrektúr utáni, javított változatú, néhány naplórészlettel kibővített e-könyvben lehet majd olvasni. Mindenkinek köszönöm, a majdani támogatást!


Életem a görögökkel..avagy, görög felesége lettem

Sokan vágynak arra, hogy Görögországban éljenek. Sokan gondolják úgy, ott és egy görög férfi oldalán vár rájuk a paradicsom. A kultúrák, neveltetések közötti óriási szakadék azonban majdnem áthidalhatatlan. Ez nem csak Görögországra vonatkozik..nem könnyű váltani, új életet kezdeni idegenben, egy idegen nyelvet beszélő társsal. Mikor rájövünk, hogy talán hibás lépés volt, legtöbbször már késő, elrepült az élet nagyja, új gyökereket eresztettünk az új hazában és váltani már túl fájdalmas lenne. A történet ugyan életem történéseire épül, attól a pillanattól kezdve, hogy megismertem görög férjemet....de nagyon sok a fantázia benne, sok név nemlétező személyt takar, történések fel vannak gazdagítva képzelt elemekkel. Jó olvasást kívánok mindenkinek!

*****************************

"Az alkotó renitens, kemény anyaggal dolgozik, mely láthatatlan, és nála feljebb való, ezért még a legnagyobb győzelemből is legyőzötten kerül ki - mert a legmélyebb titok, az egyetlen, amit kimondani érdemes, mindig kimondatlan marad, nem hajlandó alávetni magát a művészi leírásnak. Minden szónál megakadunk, meglátunk egy virágzó fát, egy hőst, egy nőt, a hajnalcsillagot, felsóhajtunk: "Ó!" - és semmi mással nem tudjuk kifejezni boldogságunkat. Amikor ezt az "Ó!"-t fel akarjuk oldani, tudatos gondolattá, művészetté akarjuk átváltani, hogy továbbadjuk másoknak, és megmentsük a velünk együtt való elpusztulástól, fellengzős, festett, hamisan csengő szóáradattá aljasul. Sajnos azonban még nincs más módja, hogy közöljük az emberekkel az egyetlent, ami bennünk halhatatlan, ezt az "Ó!"-t. A szavak, a a szavak! Más menekvés számomra, sajnos nem létezik. Nincs egyebem ezen a huszonnégy piciny ólomkatonán kívül, az ábécé huszonnégy betűjén, csak ezeket szólíthatom csatasorba, csak ezekkel harcolhatok halálomig."

(Nikosz Kazantzakisz - Jelentés Greco-nak, A Krétai pillantás)

Facebook

Friss topikok

  • simsi01: Nagyon örülök, hogy végül az én ötletemet találtad a legjobban használhatónak a könyv címéhez! E-... (2013.01.08. 20:20) A könyv
  • Göröglány: @simsi01: Köszi!! (2013.01.08. 20:20) 35. Újabb változások
  • lmo: Szia, nagyon tetszik az irásod, minden nap várom az új folytatást... cimajánlatok:Erdélyi lány - g... (2012.04.01. 20:51) 40. Többszigetes kirándulás
  • Göröglány: @Kerepesi: Köszönöm szépen!:) (2012.03.26. 08:33) 36. Húsvét falun
  • Kerepesi: Jó volt, várom a folytatást! (2012.02.23. 19:46) 20. Athéni július

Címkék

1. (1) 10. (1) 11. (1) 12. (1) 13. (1) 14. (1) 15. (1) 16. (1) 17. (1) 18. (1) 19. (1) 1987július (1) 2. (1) 20. (1) 21. (1) 22. (1) 23 (1) 24. (1) 25. (1) 26. (1) 27. (1) 28. (1) 29. (1) 3. (1) 30. (1) 31. (1) 32 (1) 33. (1) 34 (1) 35 (1) 36 (1) 37 (1) 38 (1) 39. (1) 4. (1) 40. (1) 41. (1) 42. (1) 5. (1) 6. (1) 7. (1) 8. (1) 9. (1) aegina (1) anglia (1) anyós (1) anyóslakás (1) aspropyrgos (1) budapest (1) csempészárú (1) eleusis (1) eljegyzés (1) elsőbenyomások (1) elsőfürdés (1) elsőmunka (2) elsőmunkám (1) elsőnyárvég (1) erdély (1) esküvő (1) falusirokonság (1) félelmek (1) forradalom (1) görögkávé (1) gyerektéma (1) hajóút (1) házimunkák (1) húsvét (2) hydra (1) indulás (1) jelen (1) karácsony (2) kézilabda (1) konyv (1) környék (1) lakás (1) lelkizés (1) magyarország (1) makrisia (1) matrac (1) meghívó (1) megismerkedés (1) nyár (1) olimpia (1) olívaszedés (1) összekerülünk (1) otthon (1) patmos (1) patra (1) pelloponézosz (1) poros (1) skaramangas (1) szilveszter (1) tenger (1) újkezdet (1) újlakás (1) váltás (3) virágüzlet (1) Címkefelhő

15. Félelmeim

2012.02.12. 22:56 Göröglány

Ahányszor erre a hosszú buszos útra elindulok, mindig több lelki-fázison megyek keresztül. A csomagolást uuutálom! Az utazás előtt pedig szorongásaim vannak, minden hülyeség eszembe jut: az általános és pontosan be nem határolható félelmeken kívül, vannak konkrét idegesítő gondolatok, például mi lesz, ha éppen most fog karambolozni a busz? Ha elalszik a sofőr? Ha nem állnak meg idejében pisiszünetre? Hogy lesz a reggeli nagydologgal, ami nekem mindig órára pontosan kell? Bevallom, a legnagyobb szorongást mindig e két utolsó gondolat okozza. Pedig normális belső működés mellett ezen nem kellene idegesítenem magam, a buszok nagy általánosságban négy óránként  mindig megállnak. Így van ez az első ilyen buszos útamon is. Nem jó az időzítés sem. Egyetemi év vége, június vége, a busz tele hazatérő diákokkal, így nincs szerencsém dupla helyhez, más mellett szorongok. Ezzel nincs is baj, amíg az elején még frissek vagyunk, de éjszaka, mikor el-elalszunk, egymásnak dőlünk álmunkban és arra riadunk fel, ismeretlen ember vállán horkolunk.

Egész éjszaka az akkori Jugoszláviát tapossuk. Ez a legnehezebb szakasz, mert nincs igazán egy megfelelő hely megállni, valahol a sötétben egy mezőn áll meg a sofőr és mindenki megy amerre lát az ismeretlenbe, magán könnyíteni. Ebben a '87-s nyári éjszakában a Nis utáni szakasz borzalmas, tele lyukakkal, évek óta próbálják javítani állítólag. Nehezen telnek az órák, fázom is, a hülye klímát nyomják ezerrel, ez mindig így lesz, ahányszor csak ezeken a járatokon utazom. Egy kínszenvedés, de fiatal vagyok, bírom. Hajnalban átlépjük a görög határt és mintha egy más világba csöppennék hirtelen. Az az érzésem, teljesen megváltozik a levegő szaga. Mintha a tenger illatát is érezném, pedig még nem vagyunk annyira közel. Minden álmosságom és fáradtságom elszáll. A görög határ szedett vedett mindenesboltjában olyan bénán nyitok ki egy doboz Coca Colát, hogy az egész rámfolyik. A farmerszoknyám és a blúzom csupa folt. Most foltosan, de boldogan bámészkodok, annyira szokatlan minden. Csodálkozom, mennyire rendetlenek tudnak lenni a városok, falvak külső területei, főleg a Szalonikibe felvezető külvárosi rész. Bemegyünk a városba, leteszünk egy halom diákot és végre két hely birtokosa leszek. Soha nem fogom elfelejteni az első Görögországi illatot és a virágzó, rózsaszín leandersorokat a Szaloniki után következő sztráda, két sávját elválasztó zöld övezetében. Időközben annyira felébredek, hogy a gondolataim megint csak elkezdenek cikázni, elfog a szorongás. Eddig minden jól ment, a Coca Cola-tól eltekintve, de hogyan tovább?

Konkrét dolog idegesít, szorongok miatta.

Többször írta Jorgosz leveleiben, mit határozott a család rólam. Olyan hihetetlenül hangzott, hogy eddig nem is foglalkoztam vele, Édesanyámnak sem mondtam semmit, mert valahogy nem vettem komolyan és megfeledkeztem róla. Azt írta, hogy mivel nincsen lakásunk, emiatt csak a nyári hónapokban maradhatok, októberben haza kell utaznom, addig, amíg ő és a szülei lakást vásárolnak nekünk. Ezt valahogy nem értettem, pedig szépen elmagyarázta, nem panaszkodhatom, benne van legalább négy levelében. A lakás, amiben felnőtt, kétszobás. Az egyik szoba a szüleié, ahol már egy ideje nem varrnak, a másik szoba a nagybácsié. Milyen sokszor mesélt Jorgosz arról, hogy a WC-n kellett tanulnia, mikor későig fenn akart lenni! Reggel a nagybácsi korán kel, megkávézik és utána lemegy Athén központjába, ahol egy hajdani bajtársának van egy nagyon régi könyveket árusító könyvesboltja és ahol ő önkéntesen besegít, így hasznosan töltve napjait. Az egész napot ott tölti, csak estére jön haza, amikor vacsorázik és lefekszik és ez minden nap ilyen órarendszerűen megy. Amíg ő haza nem jön, a nagyszoba tisztaszobaként funkcionál, itt fogadják a vendégeket, ha éppen jönnek. Tehát nincs ahová minket tegyenek. Ezen kívül pedig nem is érdemes valamiben gondolkodni, amíg Jorgosz katona. És katona lesz egészen valamikor decemberig, akkor jár le a két év. Minden nyár elején, júniusban, a szülők és a nagybácsi elutaznak apósom szülőfalujába, ahol megvan a régi szülői ház, természetesen felújítva. Itt töltik a nyári hónapokat, majd októberben valamikor, még az első esők előtt, visszautaznak Athénba. Én ezt sem értem, ez hogy lehet? Nekem a szüleim a városhoz vannak kötve, ahol élünk, dolgoznak, elfoglaltságaik vannak, alig tudunk elszabadulni mindannyian egy hétre Édesanyám szülőfalujába, nemhogy hónapokig lébecoljunk - így kívülről nézve csak így tudom ezt az életformát jellemezni. Ismeretlenek megint a vázolt körülmények, az életstílus, az otthonnal foglalkozó háziasszony képe, én senki ilyent nem ismerek, mindkét nagyanyám dolgozó nő volt, el nem tudom képzelni, hogyan működhetnek ezek a dolgok Görögországban. Meg aztán ha minden így igaz és így kell lennie, akkor én hogyan utazom haza hónapokra? Mit mondok az ismerősöknek, rokonoknak? Hazapenderítettek mert rossz kislány voltam? Ki érti meg ezt a logikát? Emlékszem mikor Édesanyám mesélte, hogyan szorongtak egy szobában az elején az anyóssal, nagyanyámmal és milyen helyzetek voltak, mégsem jutott senkinek eszébe őt hazaküldeni.

Nagyon idegesít a gondolat, nagyon szorongok miatta, de abban bízok, ha már ott leszek, majd mindent elintézek és észre térítem Jorgoszt. Annyi éve együtt vagyunk, már hat kerek éve, bizonyosan majd ezt is megoldom valahogy..

Szólj hozzá!

Címkék: félelmek 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr954098778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása