Kedves olvasó!

A jelen írásról
Ez egy naplóregény, melynek történései az én életemből vett tapasztalatokra alapuló mesék. Bármilyen hasonlóság mások történetével egyszerű véletlen és egybeesés, végülis mindannyian, akik Görögországban élünk mint görög feleségek, a leírt tapasztalatok egy részét megszereztük. A személyesebb részeknél, a szereplők nevei természetesen meg vannak változtatva, az események néhol kiszínezve, hisz vagy nem emlékszem mindenre pontosan ennyi idő után, vagy túlzottnak tűnne, ha úgy írnám le, ahogyan megéltem. Maga a szerelmi történet nem országhoz kötött, bárhol megtörténhet és hiszem, hogy meg is történik, hisz semmi új nincs a nap alatt. Az azonban, hogy mindezt a főhősnő egy idegen kultúrában, ráadásul egy ilyen archaikus világban, mint a görög, éli meg, plusz tragikusságot ad a végkifejletnek. És végül, kedves olvasó, ha beleolvastál és megérint, olvasd el az első fejezettől kezdődően, hogy érthető legyen számodra a cselekvések, történések folyamata, miértje.

Az e-könyvről
Egyúttal azt is szeretném veled, kedves olvasó, közölni, hogy a blogregényből e-könyv lesz. Az e-könyv utáni bevételekből szeretném fedezni a pár darab, családi használatra készítendő, papírkönyv előállításához szükséges kiadásokat. Az utolsó fejezetet már csak a korrektúr utáni, javított változatú, néhány naplórészlettel kibővített e-könyvben lehet majd olvasni. Mindenkinek köszönöm, a majdani támogatást!


Életem a görögökkel..avagy, görög felesége lettem

Sokan vágynak arra, hogy Görögországban éljenek. Sokan gondolják úgy, ott és egy görög férfi oldalán vár rájuk a paradicsom. A kultúrák, neveltetések közötti óriási szakadék azonban majdnem áthidalhatatlan. Ez nem csak Görögországra vonatkozik..nem könnyű váltani, új életet kezdeni idegenben, egy idegen nyelvet beszélő társsal. Mikor rájövünk, hogy talán hibás lépés volt, legtöbbször már késő, elrepült az élet nagyja, új gyökereket eresztettünk az új hazában és váltani már túl fájdalmas lenne. A történet ugyan életem történéseire épül, attól a pillanattól kezdve, hogy megismertem görög férjemet....de nagyon sok a fantázia benne, sok név nemlétező személyt takar, történések fel vannak gazdagítva képzelt elemekkel. Jó olvasást kívánok mindenkinek!

*****************************

"Az alkotó renitens, kemény anyaggal dolgozik, mely láthatatlan, és nála feljebb való, ezért még a legnagyobb győzelemből is legyőzötten kerül ki - mert a legmélyebb titok, az egyetlen, amit kimondani érdemes, mindig kimondatlan marad, nem hajlandó alávetni magát a művészi leírásnak. Minden szónál megakadunk, meglátunk egy virágzó fát, egy hőst, egy nőt, a hajnalcsillagot, felsóhajtunk: "Ó!" - és semmi mással nem tudjuk kifejezni boldogságunkat. Amikor ezt az "Ó!"-t fel akarjuk oldani, tudatos gondolattá, művészetté akarjuk átváltani, hogy továbbadjuk másoknak, és megmentsük a velünk együtt való elpusztulástól, fellengzős, festett, hamisan csengő szóáradattá aljasul. Sajnos azonban még nincs más módja, hogy közöljük az emberekkel az egyetlent, ami bennünk halhatatlan, ezt az "Ó!"-t. A szavak, a a szavak! Más menekvés számomra, sajnos nem létezik. Nincs egyebem ezen a huszonnégy piciny ólomkatonán kívül, az ábécé huszonnégy betűjén, csak ezeket szólíthatom csatasorba, csak ezekkel harcolhatok halálomig."

(Nikosz Kazantzakisz - Jelentés Greco-nak, A Krétai pillantás)

Facebook

Friss topikok

  • simsi01: Nagyon örülök, hogy végül az én ötletemet találtad a legjobban használhatónak a könyv címéhez! E-... (2013.01.08. 20:20) A könyv
  • Göröglány: @simsi01: Köszi!! (2013.01.08. 20:20) 35. Újabb változások
  • lmo: Szia, nagyon tetszik az irásod, minden nap várom az új folytatást... cimajánlatok:Erdélyi lány - g... (2012.04.01. 20:51) 40. Többszigetes kirándulás
  • Göröglány: @Kerepesi: Köszönöm szépen!:) (2012.03.26. 08:33) 36. Húsvét falun
  • Kerepesi: Jó volt, várom a folytatást! (2012.02.23. 19:46) 20. Athéni július

Címkék

1. (1) 10. (1) 11. (1) 12. (1) 13. (1) 14. (1) 15. (1) 16. (1) 17. (1) 18. (1) 19. (1) 1987július (1) 2. (1) 20. (1) 21. (1) 22. (1) 23 (1) 24. (1) 25. (1) 26. (1) 27. (1) 28. (1) 29. (1) 3. (1) 30. (1) 31. (1) 32 (1) 33. (1) 34 (1) 35 (1) 36 (1) 37 (1) 38 (1) 39. (1) 4. (1) 40. (1) 41. (1) 42. (1) 5. (1) 6. (1) 7. (1) 8. (1) 9. (1) aegina (1) anglia (1) anyós (1) anyóslakás (1) aspropyrgos (1) budapest (1) csempészárú (1) eleusis (1) eljegyzés (1) elsőbenyomások (1) elsőfürdés (1) elsőmunka (2) elsőmunkám (1) elsőnyárvég (1) erdély (1) esküvő (1) falusirokonság (1) félelmek (1) forradalom (1) görögkávé (1) gyerektéma (1) hajóút (1) házimunkák (1) húsvét (2) hydra (1) indulás (1) jelen (1) karácsony (2) kézilabda (1) konyv (1) környék (1) lakás (1) lelkizés (1) magyarország (1) makrisia (1) matrac (1) meghívó (1) megismerkedés (1) nyár (1) olimpia (1) olívaszedés (1) összekerülünk (1) otthon (1) patmos (1) patra (1) pelloponézosz (1) poros (1) skaramangas (1) szilveszter (1) tenger (1) újkezdet (1) újlakás (1) váltás (3) virágüzlet (1) Címkefelhő

41. Patmos, a látomások szigete

2012.04.03. 18:47 Göröglány

Ez a kirándulás gyönyörű, de lelkileg már nem az, aminek lennie kéne. A szigetre nagyon sok zarándok jár. Nem is tudom, hogyan történik, hogy erre a szigetre esik választásunk, de most visszanézve annyira profetikus. Hisz ez az a sziget, ahol János evangelistának megjelent a látomás, amit a Biblia a jelenések könyvében ír le. Ez az oka a sok zarándoknak és a szigeten található Szent János kolostor létezésének.

A jövőből visszatekintve a múltba, azt hiszem, ez igazán a vég kezdete házasságunkban. Talán ez az első alkalom, hogy mindketten Jorgosszal feladjuk. Feladjuk a próbálkozást, az egymáshoz való közeledés igényének, erőltetett keresését. Itt látszik először, hogy vége, visszavonhatatlanul és csak idő kérdése. Az úton alig beszélünk. Szegény bátyámnak nem elég az ő baja, most még miattunk is rosszul kell éreznie magát, hisz látja, alig szólunk egymáshoz. Együtt megyünk szabadságra, de csak együtt nem vagyunk. Fizikailag együtt vagyunk, bejárunk mindent amit kell és ami érdekes, a kis utcákat, a kolostort, csodálatos képeket készítünk onnan fentről, a kolostor előtti parkolóból. Innen messzire ellátni a tengeren.

Alig marad emlékem, egy idő óta a naplómba sem írok, szégyellem magam előtt is a sok panaszkodást, alig látok ki magamból, teljesen befelé vagyok fordulva. Később minden képet eltépek, amin Jorgosz van. Nem akarom, hogy egy új életet úgy kezdjek, hogy visszahúzzon. Szerencse a rendetlenségem következtében, pár kép később előkerül, így legalább nem felejtem el Jorgosz arcát, ami valamikor a szerelem arca volt számomra. De készül egy pár kép csak velem és bátyámmal Patmoson, ezeket ma végignézve, látom házasságom befejezését tükröződni a szemeimben, fáradt pillantásomban. Az esti nyüzsgésben, János Evangelista barlangjában, a kolostor előtt és a parton, fürdések előtt és után készült képek nagy-részén mosolygok. Egy erőltetett, élettelen bábmosollyal, mely majdnem eltorzítja csontos arcomat. Bátyám sem néz ki jobban, de az ő mosolya már őszintébb. Sajnál ugyan engem és tudja, milyen, min megyek keresztül, de neki ez már a kifelé lábadozás időszaka. Ez az első olyan periódusa, mikor kezd megfeledkezni saját bajáról. Élvezi a tengert, a szigetet, a fürdést a többnyire apró, szürke kavicsos partokon.

Mennyi rengeteg értékes időt veszítek el azzal, hogy nem látok ki magamból! Nem látok ki a problémáim mögül, a sötétségből nem találom a fény felé vezető utat. Lehet, ha vallásos lennék, most könnyebb lenne, hisz imádkozhatnék, megnyugodhatnék valamennyire, de nincs kivel két szót a lelki bajaimról beszélnem.

A nyár hamar elröpül, a napok semmitmondóan telnek, egyre távolabb egymástól lelkileg. Karácsonyra hazakészülök, minek is legyünk együtt, nem sok értelme van.

Az otthoni események sajnos tragikusak. Ötvenegy éves Édesanyám panaszkodik, hogy nem érzi magát jól, valami zavarja a hasában, ahogy leül, feláll. Még nevet is, ahogy mondja: - Mintha egy kisbéka lenne a hasamban, olyan érzés! Elmegyünk orvoshoz. Ekkor alapítják az első magánrendelőket, több helyre is elmegyünk, de eleinte semmit nem vesznek észre. A műszerek régiek, mindenki most szervezkedik, az orvosi ellátás teljes átalakulásban van. Hiába nyugtatja meg a professzor, akinek a segítségével mindketten megszülettünk, hogy minden rendben van, anyukám érzi, még sincs minden a helyén. Így hát tovább járunk, míg végül egy magánrendelésen kiderül, Édesanyám súlyos beteg, rákos daganata van. December 17-n megoperálják. Az orvos nem mondja neki, de nekem igen, nagy volt és csak remélni lehet, hogy mindent sikerült kipucolni.

Nem tudok összeomolni, nem szabad. Nem láthatja rajtam a fájdalmat, biztatnom kell. De ez végleg kizárja annak is a lehetőségét, hogy az én bajomról komolyabban beszélgethessünk. Legalábbis egyelőre nem. Egyszer az ő problémáját kell sínre tenni, elkezdeni a kezeléseket, megnyugodni, az első pánikból kilábalni és utána..talán utána sorra kerülhet az én életem is. Első most az övé.

A rövid szabadság után visszautazok, gondolatban állandóan Édesanyámmal vagyok. Jorgosszal is napolódnak a problémák, megértő, nem nyaggat, nem zavar. Én azt se tudom mi van körülöttem, lelkileg máshol vagyok. Mechanikusan élem napjaimat, végzem dolgomat, megyek-jövök a munkahelyemre meg ahová kell. Édesanyám rögtön elkezdi a kezeléseket és nagyon jól reagál rájuk, egy idő után javul az állapota, jól érzi magát és újra reménykedni kezdünk. Betervezzük, hogy '92 nyarán, de inkább kora-ősszel, hogy ne legyen nagy meleg, meglátogatnak, kicsit zökkenjen ki a hétköznapjaiból, felejtsen, újuljon meg.

Most már én is ébredezhetek, arra gyanakszom, Jorgosznak talán van valakije. Tavaly nyár óta nincs köztünk semmi testi kapcsolat, mindjárt egy éve. Még Patmos előtt voltunk utoljára együtt és azelőtt talán megint egy fél évvel. Még szerencse, hogy valóban nem lettem állapotos. Furcsa ez egy harminc éves férfitől. Biztosan van valakije, és az a valaki bizonyosan Martha. Minden jel erre mutat, az, hogy mindig csak estére kerül haza, ahogy mindig szuperlatívuszokban beszél róla és mindenki mást hozzá hasonlít. Ahogy a ruháit is már olyan alapon válogatja ki, vásárolja meg, hogy Martha mit mondott, jó-e vagy nem egy bizonyos márka, megfelelő-e a minősége. Amit Martha mond az szent, de amúgy is, mit értek én a minőséghez, márkákhoz, volt is nekünk otthon ilyesmi! Nem mintha nagy márka-sznob lenne, de azért egyre inkább, ahogy a bevétele növekszik, úgy növekednek az igényei is ruházkodás terén. És természetesen ehhez én nem érthetek, de Martha, akinek mindig volt pénze dögivel, ő igen. Ő tudja, melyik márkát hol érdemes megvenni és mi a „trendi”. Martha sokat olvas is, az ő ajánlásai alapján olvas könyveket Jorgosz is. Martha mondja meg, melyik színdarabot vagy mozit érdemes megnézni, vagy hová érdemes elutazni, egy napos kirándulásra.

Ha jól magamba nézek, nem vagyok féltékeny, de bánt a dolog. Az bánt, hogy nem tudom, mi az igazság. Az bánt, hogy így hagyjuk ezeket az éveket elszállni, ahelyett, hogy valamelyikünkben benne lenne a bátorság, hogy kijelentse, OK, eddig és nincs tovább. Az bánt, hogy hagyjuk, ilyen hátulütős módon legyen vége, nem merünk tenni ellenne, még amíg nem késő. Bánt, hogy hagyjuk, a problémáink egyre jobban növekedjenek, míg végül mint Aiolos zsákjából az ártó szelek, úgy szabaduljanak ki a viharos, rossz, gyilkos érzelmek, tragikus befejező akkordot szolgáltatva a házasságunk végét jelentő fájdalmas jeleneteknek..

Szólj hozzá!

Címkék: 41. patmos

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr24361720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása