Kedves olvasó!

A jelen írásról
Ez egy naplóregény, melynek történései az én életemből vett tapasztalatokra alapuló mesék. Bármilyen hasonlóság mások történetével egyszerű véletlen és egybeesés, végülis mindannyian, akik Görögországban élünk mint görög feleségek, a leírt tapasztalatok egy részét megszereztük. A személyesebb részeknél, a szereplők nevei természetesen meg vannak változtatva, az események néhol kiszínezve, hisz vagy nem emlékszem mindenre pontosan ennyi idő után, vagy túlzottnak tűnne, ha úgy írnám le, ahogyan megéltem. Maga a szerelmi történet nem országhoz kötött, bárhol megtörténhet és hiszem, hogy meg is történik, hisz semmi új nincs a nap alatt. Az azonban, hogy mindezt a főhősnő egy idegen kultúrában, ráadásul egy ilyen archaikus világban, mint a görög, éli meg, plusz tragikusságot ad a végkifejletnek. És végül, kedves olvasó, ha beleolvastál és megérint, olvasd el az első fejezettől kezdődően, hogy érthető legyen számodra a cselekvések, történések folyamata, miértje.

Az e-könyvről
Egyúttal azt is szeretném veled, kedves olvasó, közölni, hogy a blogregényből e-könyv lesz. Az e-könyv utáni bevételekből szeretném fedezni a pár darab, családi használatra készítendő, papírkönyv előállításához szükséges kiadásokat. Az utolsó fejezetet már csak a korrektúr utáni, javított változatú, néhány naplórészlettel kibővített e-könyvben lehet majd olvasni. Mindenkinek köszönöm, a majdani támogatást!


Életem a görögökkel..avagy, görög felesége lettem

Sokan vágynak arra, hogy Görögországban éljenek. Sokan gondolják úgy, ott és egy görög férfi oldalán vár rájuk a paradicsom. A kultúrák, neveltetések közötti óriási szakadék azonban majdnem áthidalhatatlan. Ez nem csak Görögországra vonatkozik..nem könnyű váltani, új életet kezdeni idegenben, egy idegen nyelvet beszélő társsal. Mikor rájövünk, hogy talán hibás lépés volt, legtöbbször már késő, elrepült az élet nagyja, új gyökereket eresztettünk az új hazában és váltani már túl fájdalmas lenne. A történet ugyan életem történéseire épül, attól a pillanattól kezdve, hogy megismertem görög férjemet....de nagyon sok a fantázia benne, sok név nemlétező személyt takar, történések fel vannak gazdagítva képzelt elemekkel. Jó olvasást kívánok mindenkinek!

*****************************

"Az alkotó renitens, kemény anyaggal dolgozik, mely láthatatlan, és nála feljebb való, ezért még a legnagyobb győzelemből is legyőzötten kerül ki - mert a legmélyebb titok, az egyetlen, amit kimondani érdemes, mindig kimondatlan marad, nem hajlandó alávetni magát a művészi leírásnak. Minden szónál megakadunk, meglátunk egy virágzó fát, egy hőst, egy nőt, a hajnalcsillagot, felsóhajtunk: "Ó!" - és semmi mással nem tudjuk kifejezni boldogságunkat. Amikor ezt az "Ó!"-t fel akarjuk oldani, tudatos gondolattá, művészetté akarjuk átváltani, hogy továbbadjuk másoknak, és megmentsük a velünk együtt való elpusztulástól, fellengzős, festett, hamisan csengő szóáradattá aljasul. Sajnos azonban még nincs más módja, hogy közöljük az emberekkel az egyetlent, ami bennünk halhatatlan, ezt az "Ó!"-t. A szavak, a a szavak! Más menekvés számomra, sajnos nem létezik. Nincs egyebem ezen a huszonnégy piciny ólomkatonán kívül, az ábécé huszonnégy betűjén, csak ezeket szólíthatom csatasorba, csak ezekkel harcolhatok halálomig."

(Nikosz Kazantzakisz - Jelentés Greco-nak, A Krétai pillantás)

Facebook

Friss topikok

  • simsi01: Nagyon örülök, hogy végül az én ötletemet találtad a legjobban használhatónak a könyv címéhez! E-... (2013.01.08. 20:20) A könyv
  • Göröglány: @simsi01: Köszi!! (2013.01.08. 20:20) 35. Újabb változások
  • lmo: Szia, nagyon tetszik az irásod, minden nap várom az új folytatást... cimajánlatok:Erdélyi lány - g... (2012.04.01. 20:51) 40. Többszigetes kirándulás
  • Göröglány: @Kerepesi: Köszönöm szépen!:) (2012.03.26. 08:33) 36. Húsvét falun
  • Kerepesi: Jó volt, várom a folytatást! (2012.02.23. 19:46) 20. Athéni július

Címkék

1. (1) 10. (1) 11. (1) 12. (1) 13. (1) 14. (1) 15. (1) 16. (1) 17. (1) 18. (1) 19. (1) 1987július (1) 2. (1) 20. (1) 21. (1) 22. (1) 23 (1) 24. (1) 25. (1) 26. (1) 27. (1) 28. (1) 29. (1) 3. (1) 30. (1) 31. (1) 32 (1) 33. (1) 34 (1) 35 (1) 36 (1) 37 (1) 38 (1) 39. (1) 4. (1) 40. (1) 41. (1) 42. (1) 5. (1) 6. (1) 7. (1) 8. (1) 9. (1) aegina (1) anglia (1) anyós (1) anyóslakás (1) aspropyrgos (1) budapest (1) csempészárú (1) eleusis (1) eljegyzés (1) elsőbenyomások (1) elsőfürdés (1) elsőmunka (2) elsőmunkám (1) elsőnyárvég (1) erdély (1) esküvő (1) falusirokonság (1) félelmek (1) forradalom (1) görögkávé (1) gyerektéma (1) hajóút (1) házimunkák (1) húsvét (2) hydra (1) indulás (1) jelen (1) karácsony (2) kézilabda (1) konyv (1) környék (1) lakás (1) lelkizés (1) magyarország (1) makrisia (1) matrac (1) meghívó (1) megismerkedés (1) nyár (1) olimpia (1) olívaszedés (1) összekerülünk (1) otthon (1) patmos (1) patra (1) pelloponézosz (1) poros (1) skaramangas (1) szilveszter (1) tenger (1) újkezdet (1) újlakás (1) váltás (3) virágüzlet (1) Címkefelhő

20. Athéni július

2012.02.23. 17:50 Göröglány

A július nagyon forró hónap. No nem szerelmi téren, ott langyosan fújdogál a szellő: Jorgosz minden második, harmadik nap jön haza és bár egyedül vagyunk a lakásban, mégsem kerül sor különösebb bolondozásokra. Jorgoszban nincs sok fantázia, ami a szerelmi légyottjainkat illeti, talán ő is ezt mondja rólam? Nem tudom, de a dolgok nem nagyon akarnak felforrósodni. Ő többnyire fáradt, aztán meg a dögmelegben nekem sincs kedvem nagy hancúrozásokhoz, hisz pár percen belül minden az emberre ragad, nagyon utálatos módon, így jobb minél hamarabb túllenni olyan dolgokon, amikor egymáshoz kell érni. Még az alvás is kínszenvedés egy ágyban, emiatt költözünk aztán be a franciágyba, hogy el tudjunk éjjel egymástól húzódni. A hálószobában van egy plafonventillátor is, az némi segítséget nyújt a nagyon forró júliusi éjszakákon. 

Megértem a szieszta jelentőségét. Képtelenség normális dologgal foglalkozni a kora délutáni órákban, kívéve ha van klíma a lakásban, az pedig azokban az időkben nincsen csak irodákban. Ha meg ide oda lézengsz félholtan, pont estére merülsz le, amikor pedig végre hűvös van és a nyári esték különleges, jázminillattal terhes levegőjét fújdogálja be az alig érezhető tengeri szellő. Olyan érdekesnek tartom az emberek programját! Míg látszólag Görögországban a szervezetlenség uralkodik, az emberek életét nagyon szorosan behatárolják az íratlan törvények. Mindenre vannak törvények, arra mit hogyan és mikor kell tenni, mondani. A szieszta dolog is ilyen. Déli 1-2 óra után teljesen lecsendesedik az egész negyed és 6 óráig nem lehet semmit hallanni, még a levegő is mintha félálomban moccanna meg néha néha. Hat óra körül mintha egy méhkas kelne életre, beszűrődnek a zajok a többi lakásból, legtöbb helyen ilyenkor elkészítik a délutáni kávét és kiülnek vele a balkonra. Imádnivalónak tartom azt, hogy még akkor is adnak maguknak 10 perc lazítást egy kávé mellett, ha történetesen sietnek valahová. Nagyon szeretek ilyenkor otthon lenni és kiülni a balkonra. Mikor egyedül vagyok, délután nem alszom, nem nagyon tudok hozzászokni, otthon sosem dőltem le délután, nem is nagyon volt időm. Ilyenkor szeretek a kanapéra húzódni és egy kicsit tévézni vagy olvasgatni, tanulni. Mikor Jorgosz itthon van, akkor a görög program szerint délután ledőlünk, este pedig későig fent vagyunk. Este nagyon sokszor elmegyünk bóklászni, vagy a negyedbe, Kostas-nál kezdve a sétát, vagy kicsit távolabb megyünk, beülünk egy kávézóba vagy tavernába.
 
Kiderül, a kávéüzletes Nikosz évek óta tanul buzukin játszani és már egészen jól megy neki, mikor is van ideje még erre is? A buzuki a görögök egyik nemzeti hangszere, egy húros, pengetős, lanthoz hasonlító gitárfajta. A fémhúros hangszernek hagyományosan 3 vagy 4 húrpárja van, a teste kicsit körte alakú, a háta teljesen kidomborodik mint a mandoliné. Nikosz már egész szép dallamokat, egész számokat tud játszani rajta. Eljárunk néha esténként egy közeli "kutuki"-ba, ez a taverna-jellegű éttermek azon fajtája, mely inkább alagsorban található, nagyon picike, az asztalok közel állnak egymáshoz és régen a "rebetek", a népi felkelők gyülekező helye volt. A mai napig nagyon megszokott dolog, hogy ilyen helyeken különleges, eredeti társaságok gyűlnek össze, akik a vacsora elfogyasztása után énekelni kezdenek, melyet sokszor kísérnek hangszerek által nyújtott élőzenével. Fantasztikus az, ahogyan ezek az emberek szórakoznak. Itt a nagy bulizások ideje régen lejár 25 éves korig, már ott, ahol egyáltalán ilyen van. A görögök hírük ellenére mérséktartó népség, soha nem látok részeg embert, de olyan bulikról sem hallok soha, ahol szétvernék a házat. A felnőtt emberek szívesebben mennek el egy-egy tavernába vacsorázni, majd ott egyet énekelni és utána még egy-két itallal lezárni az estét, valamelyik bárban, ha éppen szinglik és fiatalok. Mi bárokba nem járunk, viszont a kutuki-t imádjuk. Amikor lehetőség van, eljárunk, Nikosz buzukizik és a köré verődő társaság énekel. Fantasztikus hangulatai vannak ezeknek az estéknek, feledhetetlenek. 
 
Eljön az augusztus és Jorgosz szabadságot kap, készülünk falura. Újabb izgalom nekem, fogalmam sincs, hogyan lesz ott, tudom, a két közvetlen szomszéd rokonság, majd bámulnak rám mint boci az új kapura... Ráadásul három hétig össze leszek zárva anyósékkal, izgulok előre, hogyan alakulnak a dolgok. Szerencse az erőltetett tanulási ritmusomnak köszönhetően már meg tudom magam értetni és meg is értem nagyjából mit akarnak, mikor hozzám szól valaki. 

1 komment

Címkék: 20. 1987július

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr684187394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása