Kedves olvasó!

A jelen írásról
Ez egy naplóregény, melynek történései az én életemből vett tapasztalatokra alapuló mesék. Bármilyen hasonlóság mások történetével egyszerű véletlen és egybeesés, végülis mindannyian, akik Görögországban élünk mint görög feleségek, a leírt tapasztalatok egy részét megszereztük. A személyesebb részeknél, a szereplők nevei természetesen meg vannak változtatva, az események néhol kiszínezve, hisz vagy nem emlékszem mindenre pontosan ennyi idő után, vagy túlzottnak tűnne, ha úgy írnám le, ahogyan megéltem. Maga a szerelmi történet nem országhoz kötött, bárhol megtörténhet és hiszem, hogy meg is történik, hisz semmi új nincs a nap alatt. Az azonban, hogy mindezt a főhősnő egy idegen kultúrában, ráadásul egy ilyen archaikus világban, mint a görög, éli meg, plusz tragikusságot ad a végkifejletnek. És végül, kedves olvasó, ha beleolvastál és megérint, olvasd el az első fejezettől kezdődően, hogy érthető legyen számodra a cselekvések, történések folyamata, miértje.

Az e-könyvről
Egyúttal azt is szeretném veled, kedves olvasó, közölni, hogy a blogregényből e-könyv lesz. Az e-könyv utáni bevételekből szeretném fedezni a pár darab, családi használatra készítendő, papírkönyv előállításához szükséges kiadásokat. Az utolsó fejezetet már csak a korrektúr utáni, javított változatú, néhány naplórészlettel kibővített e-könyvben lehet majd olvasni. Mindenkinek köszönöm, a majdani támogatást!


Életem a görögökkel..avagy, görög felesége lettem

Sokan vágynak arra, hogy Görögországban éljenek. Sokan gondolják úgy, ott és egy görög férfi oldalán vár rájuk a paradicsom. A kultúrák, neveltetések közötti óriási szakadék azonban majdnem áthidalhatatlan. Ez nem csak Görögországra vonatkozik..nem könnyű váltani, új életet kezdeni idegenben, egy idegen nyelvet beszélő társsal. Mikor rájövünk, hogy talán hibás lépés volt, legtöbbször már késő, elrepült az élet nagyja, új gyökereket eresztettünk az új hazában és váltani már túl fájdalmas lenne. A történet ugyan életem történéseire épül, attól a pillanattól kezdve, hogy megismertem görög férjemet....de nagyon sok a fantázia benne, sok név nemlétező személyt takar, történések fel vannak gazdagítva képzelt elemekkel. Jó olvasást kívánok mindenkinek!

*****************************

"Az alkotó renitens, kemény anyaggal dolgozik, mely láthatatlan, és nála feljebb való, ezért még a legnagyobb győzelemből is legyőzötten kerül ki - mert a legmélyebb titok, az egyetlen, amit kimondani érdemes, mindig kimondatlan marad, nem hajlandó alávetni magát a művészi leírásnak. Minden szónál megakadunk, meglátunk egy virágzó fát, egy hőst, egy nőt, a hajnalcsillagot, felsóhajtunk: "Ó!" - és semmi mással nem tudjuk kifejezni boldogságunkat. Amikor ezt az "Ó!"-t fel akarjuk oldani, tudatos gondolattá, művészetté akarjuk átváltani, hogy továbbadjuk másoknak, és megmentsük a velünk együtt való elpusztulástól, fellengzős, festett, hamisan csengő szóáradattá aljasul. Sajnos azonban még nincs más módja, hogy közöljük az emberekkel az egyetlent, ami bennünk halhatatlan, ezt az "Ó!"-t. A szavak, a a szavak! Más menekvés számomra, sajnos nem létezik. Nincs egyebem ezen a huszonnégy piciny ólomkatonán kívül, az ábécé huszonnégy betűjén, csak ezeket szólíthatom csatasorba, csak ezekkel harcolhatok halálomig."

(Nikosz Kazantzakisz - Jelentés Greco-nak, A Krétai pillantás)

Facebook

Friss topikok

  • simsi01: Nagyon örülök, hogy végül az én ötletemet találtad a legjobban használhatónak a könyv címéhez! E-... (2013.01.08. 20:20) A könyv
  • Göröglány: @simsi01: Köszi!! (2013.01.08. 20:20) 35. Újabb változások
  • lmo: Szia, nagyon tetszik az irásod, minden nap várom az új folytatást... cimajánlatok:Erdélyi lány - g... (2012.04.01. 20:51) 40. Többszigetes kirándulás
  • Göröglány: @Kerepesi: Köszönöm szépen!:) (2012.03.26. 08:33) 36. Húsvét falun
  • Kerepesi: Jó volt, várom a folytatást! (2012.02.23. 19:46) 20. Athéni július

Címkék

1. (1) 10. (1) 11. (1) 12. (1) 13. (1) 14. (1) 15. (1) 16. (1) 17. (1) 18. (1) 19. (1) 1987július (1) 2. (1) 20. (1) 21. (1) 22. (1) 23 (1) 24. (1) 25. (1) 26. (1) 27. (1) 28. (1) 29. (1) 3. (1) 30. (1) 31. (1) 32 (1) 33. (1) 34 (1) 35 (1) 36 (1) 37 (1) 38 (1) 39. (1) 4. (1) 40. (1) 41. (1) 42. (1) 5. (1) 6. (1) 7. (1) 8. (1) 9. (1) aegina (1) anglia (1) anyós (1) anyóslakás (1) aspropyrgos (1) budapest (1) csempészárú (1) eleusis (1) eljegyzés (1) elsőbenyomások (1) elsőfürdés (1) elsőmunka (2) elsőmunkám (1) elsőnyárvég (1) erdély (1) esküvő (1) falusirokonság (1) félelmek (1) forradalom (1) görögkávé (1) gyerektéma (1) hajóút (1) házimunkák (1) húsvét (2) hydra (1) indulás (1) jelen (1) karácsony (2) kézilabda (1) konyv (1) környék (1) lakás (1) lelkizés (1) magyarország (1) makrisia (1) matrac (1) meghívó (1) megismerkedés (1) nyár (1) olimpia (1) olívaszedés (1) összekerülünk (1) otthon (1) patmos (1) patra (1) pelloponézosz (1) poros (1) skaramangas (1) szilveszter (1) tenger (1) újkezdet (1) újlakás (1) váltás (3) virágüzlet (1) Címkefelhő

14. Anyósék

2012.02.12. 09:57 Göröglány

A buszon van időm gondolkodni. Az sem mellékes, annyira fáradt vagyok az utóbbi idők készülődéseitől, hogy örülök, hogy ülhetek. Sokmindenen elmélázok, azon is, mi lesz, ha mégsem lesz jó? Visszakullogok, mint a farkát maga alá húzó kutya? Nem, ilyen nincs, ennek mennie kell! Vajon anyósékkal milyen lesz a viszonyom?

Eszembe jut az az egyszeri alkalom, amikor Anyósékkal találkoztam.

Még eléggé az elején vagyunk a kapcsolatunknak, Jorgosz a bentlakásban lakik, én pedig a kis egérlyukamban. Húsvétra érkeznek a szülei, a szokásos módon, a diákbusszal. A busz délelőtt 10 körül kell megérkezzen. Úgy számítunk, bőven lesz időm reggel korán felkelni, összeszedni magam, a cuccaim, és hazamenni. Igenám, de a busz reggel 5-re beérkezik.

Talán soha azelőtt nem történt-, és soha utána nem történik ez meg. Arra ébredünk, erősen kopognak az ajtón. Jorgosz felháborodva szól ki nagy álmosan: 

-Ki az?!
Mikor meghallja a választ, majd elájul ijedtében, sárga lesz mint a viasz. 
- Jesszusom, kelj fel, kelj fel! - kezdett rázogatni, én azt sem tudom fiú vagyok vagy lány.
- Mi történt, tűzben a bentlakás vagy mi a csodáért kell nekem most 5-kor felkelnem? - és már fordulnék a másik oldalamra.
- Itt vannak Anyámék az ajtóban!!!!! - sziszegi Jorgosz a fülembe.
Ettől az álmosság percek alatt kiszáll a szememből, fejemből és úgy ugrok fel az ágyból, mint akit a kígyó mart meg. Tudom, milyen kényes téma, tudom, hogy Jorgosz egy szót sem szólt rólam. Akkor nem értettem és mérges voltam rá, de mai fejjel megértem. Jorgosz 21 éves akkor én 22, Jorgosz anyja 41. Elhiszem, hogy nem örültek volna annak, ha hallják, fiúk 21 évesen lekötelezte magát, tulajdonképpen együtt él egy 22 éves lánnyal. Az ajtóban állnak és megint kopognak, nem értik, miért nem nyit ajtót. Végül Jorgosz magára szed valamit és résnyire kinyitja az ajtót, ahol kiszól nekik, hogy ..izé..várjanak már egy kicsit...mert nincsen egyedül. Közben én is rohamtempóban szedem magamra a ruhadarabjaimat, mosakodásról szó sem lehet, mindent, ami nem kerül rám, dobálok be az első utamba került sporttáskába. Talán 5 perc sem telik el és készen vagyok, Jorgosz kitárja az ajtót és én szemtől szembe találom magam az anyjával.

Majdnem olyan magas mint én, egyenes hátú, még a sok utazás után is mintha frissen lenne mosakodva. A haja természetesen hullámos, rövid, már lassan őszülő, de úgy áll, mintha most jött volna a fodrásztól. Öltözete klasszikus, szoknya, blúz, felöltő, de feltűnően sok az aranyékszer rajta, sokkal vastagabbak mint amilyeneket mi Erdélyben szeretünk. A lánc is vastag a nyakán, a kezein gyűrűk, csuklóján karperec. Nem csúnyák, sőt..de nekem elég szokatlan. Elég ellenségesen mér végig. Apósom mellette tolakszik, jóval alacsonyabb anyósomnál, majdnem egy fejjel az. Teljesen fehér a haja, ő akkor már 66 éves. Nagy a korkülönbség köztük. Apósomat rögtön, első látásra megkedvelem és ő is engem. Nagyon szimpatikus az arca és hamiskás félmosoly bújkál a szája sarkában. Fekete kabátjában, alatta kosztümjében, fényes cipőjében, fésült fehér hajával, alacsonysága ellenére tiszteletet ébresztő jelenség.

Tudom Jorgosztól, mindketten egyszerű emberek. Anyósom az általános iskolát sem végezte el, a falu, melyben született és nevelkedett, az egyik legszegényebb falu a Pelloponéz félszigeten. Sokan voltak testvérek, jó ha jutott arra, mindnek legyen cipője télen. Alig 19 éves, amikor a szomszéd faluból származó Kosztasz kiszemeli magának és feleségül kéri. Apja nem kéri ki a véleményét, örül, hogy jövőt biztosít a lányának a szabó Kosztasz oldalán, ráadásul Athénban és kimondja az igent. A fiatal lány eleinte keservesen sír, aztán megbékél sorsával. Hisz így szokás ezt a falukban, tudja ő jól, de szeretett volna egy hozzá illő társat, egy fiatalabbat... Mikor ő születik az országban polgárháború dúl, mely 1942-től 1949-ig tart. A kommunista hadsereg az egész országot irányítása alá akarja vonni. A polgárháborút végül a britek segítségével lehet majd lezárni, az eredmény 150.000 áldozat, 65.000 emigráns, melyekből több ezer Magyarországra érkezik. Kosztasz ekkor már kommunista meggyőződéséért börtönben és koncentrációs táborokban szenved, egyik bátyjával együtt, így ő ebben a polgárháborúban nem vehet részt. 16 évet, bátyja összesen 20 évet lesznek bezárva. Akkor kerülnek fogságba, amikor 1935-ben Kondyllisz tábornok puccsa után, visszaállítják Görögországban a monarchiát és II. György király hazatér. Az országban 22 helyen létesítenek koncentrációs táborokat, börtönöket és száműzetési helyeket, de a leghírhedtebb, ahol Kosztasz és bátjya is embertelen körülmények között vannak fogságban egy időben, a Makroniszosznak nevezett sziget. Nem sokan kerülnek ki onnan teljes elmével, Kosztasz szerencsés, erős szervezet, gyakorlatilag egészségesen, bár néhány apróbb problémával, kerül ki a fogságból. A börtönben megtanul varrni is, így miután szabad lesz, tovább fejleszti a megszerzett tudást és szakmát alapít. Mikor pár év után bíztosítani tudja megélhetését, családalapításra gondol, így kerül a szomszéd faluba, ahol megkéri az akkor még fiatal lány anyósom kezét. Felköltöznek Athénba, ahol lakást bérelnek, egy két szobásat, hogy az egyik szoba szabóműhelyként funkcionálhasson. Magukhoz veszik  apósom bátyját, aki soha nem lesz már teljesen egészséges a húsz év börtön után. A nappal szabóműhely szobában éjjel a fiatal pár, a nappal "szalon" és próbateremként funkcionáló másik szobában éjjel a Jorgosz nagybátyja alszik, és ez így marad végig, még akkor is így laknak, mikor én már különválok Jorgosztól. Nem csoda hát, ha ennyi kínlódás után, határozott elképzelése van anyósomnak, milyen menyet szeretne. Egyetlen pozítivum, ami sokat nyom a latban apósomnál, hogy szocialista ország szülöttje vagyok és azokat az elveket sulykolták belém, gondolja ő, melyekért ő majdnem az életével fizetett.

Egy hetet maradnak, hotelben laknak, közel a bentlakáshoz. Ez az az egyedüli alkalom, mikor kicsit betekintést nyerhetek a görögök életébe, mert a Húsvétot együtt ünnepeljük, egy közeli falusi vendéglőben, egy olyan helyen, ahol a görögök megszervezik a báránysütést. Ekkor látom először, hogyan húzzák a bárányt úgy ahogy van, egészben a nyársra, hogyan sütik, hogyan szórakoznak a sütögetés mellett és milyen fergeteges kedv tud kialakulni. Annak ellenére, hogy anyósomék is ott vannak és anyósom folyton fúj szegény Jorgoszra, hogy miért nem velük foglalkozik többet, én nagyon jól érzem magam. Ez az egyik olyan alkalom az együtt eltöltött éveinkből, mikor felhőtlen boldogságot érzek. Ott van Karina is Mikalisszal, nagyon jól telik, nagyokat sétálunk az erdőben, eszünk, táncolunk.

Vajon most az út végén ilyen vidám napok várnak rám, vagy csak gond és bosszúság, esetleg csalódás? Van min gondolkodni ahogy a busz egyre csak távolodik mindentől, ami addig az egész világomat jelentette..

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét anyós 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr874096109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása